Özelleştirme mağduruyum. Halk sağlığı kurumuna sözleşmeli personel olarak atadım. Halen geçici personel statüsünde çalışmaya devam etmekteyim. Mahallemizde arkadaşlarımız tarafından kurulmak istenen eğitim ve kültür derneğine üye olmama mani bir husus var mı? Dernek üyesi olmam sebebiyle görevime son verilebilir mi?
1330 | 05.05.2017
1982 Anayasasının “A.Dernek kurma hürriyeti” başlıklı 33 üncü maddesinde “Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hürriyetine sahiptir.
Hiç kimse bir derneğe üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz.
Dernek kurma hürriyeti ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hürriyetlerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir.
Dernek kurma hürriyetinin kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir.
Dernekler, kanunun öngördüğü hallerde hâkim kararıyla kapatılabilir veya faaliyetten alıkonulabilir. Ancak, millî güvenliğin, kamu düzeninin, suç işlenmesini veya suçun devamını önlemenin yahut yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa, kanunla bir merci, derneği faaliyetten men ile yetkilendirilebilir. Bu merciin kararı, yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, bu idarî karar kendiliğinden yürürlükten kalkar.
Birinci fıkra hükmü, Silahlı Kuvvetler ve kolluk kuvvetleri mensuplarına ve görevlerinin gerektirdiği ölçüde Devlet memurlarına kanunla sınırlamalar getirilmesine engel değildir.
Bu madde hükümleri vakıflarla ilgili olarak da uygulanır.”ifadesi ile herkesin dernek kurma hürriyeti olduğu belirtilmiş olup, bu hususa ilişkin usul ve esasların kanun ile belirleneceği belirtilmiştir.
Anayasanın, 33 üncü maddesi uyarınca 04/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu yürürlüğe konulmuş Dernek kurmaya ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
5253 sayılı Kanununun “Dernek kurma hakkı” başlıklı 3 üncü maddesinde “Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir.
Ancak, Türk Silâhlı Kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri hakkında özel kanunlarında getirilen kısıtlamalar saklıdır.
Onbeş yaşını bitiren ayırt etme gücüne sahip küçükler; toplumsal, ruhsal, ahlakî, bedensel ve zihinsel yetenekleri ile spor, eğitim ve öğretim haklarını, sosyal ve kültürel varlıklarını, aile yapısını ve özel yaşantılarını korumak ve geliştirmek amacıyla yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk dernekleri kurabilir veya kurulmuş çocuk derneklerine üye olabilirler.
Oniki yaşını bitiren küçükler yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar.
Çocuk derneklerine onsekiz yaşından büyükler kurucu veya üye olamazlar.” hükmü bulunmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinde “C) Geçici personel:
Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de bu fıkra kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilir. Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim durumlarına göre çalışma şartları ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 4. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları çerçevesinde özelleştirme mağdurları geçici personel statüsünde istihdam yapılmaktadır.
31 Aralık 2014 tarihli ve 29222 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında Özelleştirme mağdurlarının geçici personel statüsünde istihdamları hususunda düzenlemeler yer verilmiştir.
Geçici personel çalıştırılmasına ilişkin 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında geçici personelin dernek kurmalarına engelleyen yasaklayan bir hükmede yer verilmemiştir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; Anayasanın 33 üncü maddesi, 5253 sayılı Dernekler Kanununu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4’üncü maddesi ve bu madde uyarınca yürürlüğe konulan 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının hükümleri uyarınca geçici personel dernek ve vakıf kurmaları ile bunlara üye olması ve vakıf ve dernek yönetim kurullarında görev almalarının mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.