Sağlık-Sen Aile Hekimlerinin Sorunlarını Halk Sağlığı Genel Müdürü Kaygusuz’a İletti
21 Mart 2024, Perşembe

Sağlık-Sen Genel Merkez Yönetimi, Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz’u ziyaret ederek, afet bölgesinde görev yapan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının mağdur edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeye göre aile hekimliği çalışanlarına “afet durumundan önceki son aya ait veriler dikkate alınarak ödeme” yapıldığını hatırlatan Sağlık-Sen Yönetimi, bu düzenlemenin devam etmesi istendi. 

Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan ile Genel Başkan Yardımcıları Sinan Kuluöztürk ve Mustafa Irgatoğlu, Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz’u ziyaret etti. Ziyarette Sağlık-Sen Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Hüseyin Alperen Güldiken ve Ankara Bakanlık Şube Başkanı Tahir Eren de yer aldı. 

Aile hekimliğinde görevli çalışanların sorunlarının iletildiği ziyarette, sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimine, aile sağlığı merkezinin giderleri için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ödemenin günümüz ekonomik şartlarında yetersiz kaldığı vurgulandı. Ziyarette, aile hekimlerine verilecek cari gider ödemelerinin tekrardan düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. 

Destek ve Teşvik Ödeme Oranları Artırılmalı

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına, ödüllendirilme ve motivasyonlarının sürdürülmesi amacıyla günlük muayene sayısına göre teşvik ödemesi yapıldığı hatırlatılan ziyarette, yönetmelikte belirtilen destek ve teşvik ödeme oranlarının düşük olduğu kaydedildi. Bu oranların personelin beklentisini karşılayamadığı dile getirilen ziyarette, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına verilecek destek ve teşvik ödeme oranlarının artırılması istendi.

Ziyarette, afet bölgesinde görev yapan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının mağdur edilmemesi gerektiği belirtildi. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeye göre aile hekimliği çalışanlarına “afet durumundan önceki son aya ait veriler dikkate alınarak ödeme” yapıldığı hatırlatılan ziyarette, bu düzenlemenin devam edilmesi istendi.

Ayrıca entegre sağlık tesislerinde nöbet tutan aile hekimliği çalışanlarının, nöbet sonrası izin kullanamadan aile sağlığı merkezindeki mesaisine devam ettiği ifade edilen ziyarette, nöbet düzenlemesinin yapılması gerekliliği üzerinde duruldu. 

Ziyarette öne çıkan diğer konular ise şöyle:

Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlarına, 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sözleşmeli yöneticilik verilmesi ve teşvik edici unsurların olması, 

Aile hekimliği birimlerinde sanal birimlerin tercih edilmemesi sebebiyle Aile Sağlığı Merkezi binalarının olması gerekliliği,

Toplum Sağlığı Merkezi ve İl Sağlık Müdürlüklerinden aile hekimliği birimlerine yapılan görevlendirmelerin teşvik edici olması için teşvik ve taban ek ödemelerde görevlendirilme gün sayısına göre kesinti yapılmaması. 

Uzman aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan atamalarında,  Aile Sağlığı Merkezlerinde halen devam etmekte olan 3'e 1 kuralının yeniden düzenlenmesi.

PAYLAŞ :