Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş: “Performans Sistemi Miadını Doldurdu”

 

Performans ve Kalite Kongresinde konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, performans sisteminin ödüllendirmeyi değil, cezalandırmayı esas alan bir yaklaşımla uygulandığını söyledi.

 

 


Sağlık Bakanlığı tarafından 25 Kasım 2011 tarihinde Ankara Rixos Otel'de gerçekleştirilen Performans ve Kalite Kongresi'nde "Performans Sistemine Sendikal Bakış" adıyla sunum yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, performans sistemi kapsamında 2003 yılından 2011 yılına kadar ortaya konulan her yeniliğin, çalışanlar arasındaki iş barışını ve motivasyonu daha da bozduğunu söyledi.


Performans sistemiyle sağlık hizmetlerinin sunumunda yüzde 250'lik bir sayısal artış sağlandığına dikkat çeken Memiş, istihdam konusunda ise yükselen taleple uygun bir artış yaşanmadığını, bu durumun nitelikli sağlık hizmeti sunumu sürecini zora soktuğunu kaydetti.

 

 Sunumunda performans sisteminin çelişkilerine değinen Memiş, performansa dayalı ek ödeme dağılımında yaşanan adaletsizlikleri gidermek amaçlı her girişimin Maliye Bakanlığı engeline takıldığını, Sağlık Bakanlığı'nın çalışanlarının haklarını savunma konusunda yetersiz kaldığını dile getirdi.


Performans sisteminin miadını doldurduğunu ve para odaklı motivasyonla sınırlı olmayan yeni bir sistem düşünülmesi gerektiğini belirten Memiş, çalışanların gelirlerinin büyük bölümünün performansa bağlı olmasını, sistemin en büyük sorunu olarak değerlendirdi. Memiş, hekim ve hekim dışı çalışanların sabit gelirlerinin toplam gelir içindeki payının en az yüzde 70 olması gerektiğini kaydetti.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "performans sistemi ile ilgili gelecekte neler yapılabilir" başlığı altında şunları söyledi:


 Oluşturulabilecek yeni sistemde bireysel performanstan ziyade ekip ve kurum performansının esas alınması değerlendirilmelidir.
 Sistemin işleyişine ilişkin etkin denetim mekanizması kurulmalıdır.
 Türkiye genelinde veya illerde bir havuz oluşturularak döner sermaye primleri merkezden dağıtılmalı ve değişik hastanelerde hekimlerin elde ettiği aynı puanlara karşılık aynı tutarda ödeme yapılmalıdır. 
 Eğitim ve araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinde bilimsel çalışmalara daha fazla puan verilip bilimsel çalışmalara destek artırılmalıdır.
 Ek ödemelerin tamamı üzerinden emeklilik kesintisi yapılmalıdır.
 Döner sermaye ve maaşların vergi matrahları ayrı hesaplanmalıdır.
 Sağlık harcamaları karşılığında Sağlık Bakanlığı'na ayrılan bütçe verilen tüm hizmetleri karşılayacak şekilde artırılmalıdır.
 İzinli ve raporlu olunan dönemlerde ek ödemelerden kesinti yapılmamalıdır.
 Performans sistemi cezalandırma değil, ödüllendirme esasına dayanmalıdır. 
 Yönetici birim performansı, yönetici mali birim performansı, kalite performansı ve birim performansı nedeniyle çalışanların ek ödemelerinden kesinti yapılmamalı, bu tür uygulamalar personele pozitif performans olarak yansıtılmalıdır.
 Çalışanların mesleki bağlılık ve motivasyonlarını güçlendirecek paranın yanında diğer teşvik mekanizmaları da kullanılmalıdır.
 Yapılacak düzenlemeler çalışanları temsil eden sendika ve meslek odaları gibi sivil toplum kuruluşlarının da katılımı sağlanmalıdır.
 Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi aylık mahsuplaşmaya tabi olan denge tazminatı gelir vergisinden muaf tutulmalıdır.
 Maaş ödemeleri döner sermayeden yapılan kadrolu ve sözleşmeli tüm personel, genel bütçe kadrosuna geçirilerek maaş ödemeleri genel bütçeden yapılmalıdır.


 Hazine payı, tüm döner sermayeli sağlık kurumları için % 1'e düşürülmelidir.

 

 

 

 

"BEN YAPTIM OLDU" MANTIĞINDAN VAZGEÇİLMELİ

 


Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşümün tüm ayaklarında, sahanın taleplerini dikkate almakta zorlandığını ve masa başında hazırlanan genelge ve yönetmeliklerle çalışanların baskılandığını belirten Memiş, Döner Sermaye Yönetmeliğinde 2011 Temmuz ayında yapılan değişiklikle, Bakanlığın hekimlere yönelik döner sermaye iyileştirmesinin maliyetini hekim dışı personelin cebinden karşılayacak bir düzenlemeye imza attığını belirtti. Memiş, Sağlık Bakanının sorunun çözümü noktasında talimatı olmasına rağmen, Bakanlığın hala yaptıkları hatayı ortadan kaldıracak düzenlemeyi yapmadıklarını söyledi. Sağlık-Sen'in sağlık çalışanlarının haklarını geriye götüren düzenlemelere müsaade etmeyeceğini dile getiren Memiş, Bakanlığın çalışanları ile ortak karar aldığı bir yönetim tarzına kavuşması için her türlü mücadeleyi ortaya koyacaklarını ifade etti.

 

 

  • PAYLAŞ :