Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ: Tam Gün Yasası’nı Çıkarmak Zorundayız

 

Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ:“Sağlık-Sen önemli bir hizmet gerçekleştirdi. Teşekkür ediyorum”

 

Sendikamızın düzenlediği “Tabip ve Toplum Gözüyle Tam Gün’e Bakış” konulu  panele katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bu önemli paneli düzenleyen Sağlık Sen yöneticilerine, Genel Başkanı Mahmut Kaçar’a teşekkür ediyorum. Burada gerçekten önemli bir iş yapılıyor” şeklinde konuştu.

Panelde konuşma yapan Sağlık Bakanı Akdağ, Tam Gün Yasasını çıkarmak zorunda olduklarını belirterek, “Tam gün vatandaşın hizmet alırken korunmasıyla ilgilidir” dedi.

 

 

Sendikamız tarafından 11 Ekim 2008 Cumartesi Başkent Öğretmenevi’nde düzenlenen “Tabip ve Toplum Gözüyle Tam Gün’e Bakış” paneline başta Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl olmak üzere, milletvekilleri, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri, sendikamızın merkez ve şube yönetim kadroları katıldılar. Medya’nın yoğun ilgi gösterdiği panelimizi Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sonuna kadar takip etti ve soruları cevaplandırdı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından panele,  sendikamızın yeni yönetim döneminde gerçekleştirdiği faaliyetleri tanıtan sunumla başlandı.

 

Panel’in açış konuşmasını Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Kaçar yaptı. Konuşmasına son günlerde yaşanan terör saldırılarını tel’in ederek ve şehitlerimizi rahmet dileyerek başlayan Genel Başkanımız Mahmut Kaçar, Tam Gün konusunun, Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın önemli bir ayağını oluşturduğuna dikkat çekerek,  sağlık çalışanlarını doğrudan ilgilendiren Sağlıkta Dönüşüm Programı konusunda sendika olarak duyarsız kalamayacaklarını söyledi.

Genel Başkan Mahmut Kaçar’ın konuşmanın tam metni için tıklayınız

 

 

Genel Başkanın açış konuşmasının ardından panelde, TBMM Sağlık, Aile  Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl de bir konuşma yaptı.  Panelin hayırlı sonuçlar doğurması dileğinde bulunan Erdöl, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın çok başarılı hizmetler gerçekleştirdiğini belirterek, “çoğu zaman beni gören vatandaşlar, sağlık alanındaki gelişmelerden duyduğu memnuniyeti bana teşekkür ederek belirtiyorlar” şeklinde konuştu.

 

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: “SAĞLIK-SEN’E TEŞEKKÜR EDİYORUM”

 

Panel öncesi son konuşmayı Sağlık Bakanı Recep Akdağ yaptı. Sağlık-Sen’in düzenlediği panelle önemli bir iş gerçekleştirdiğini dile getiren Sağlık Bakanı, “Bu önemli paneli düzenleyen Sağlık Sen yöneticilerine teşekkür ediyorum. Burada gerçekten önemli iş yapılıyor. Aslında sendikalar siyasi partilerle birlikte toplumun önemli bir unsurdur. Partiler gibi siyaset yapmazlar ama siyaseti yönlendirme görevleri vardır” dedi.

 

Sağlıkta Dönüşüm Programının hedefinin insanların daha kaliteli bir hizmet alması olduğunu anlatan Bakan Akdağ, şu görüşleri aktardı:

“Sağlık hizmetinin hem alanlar hem verenler tarafından önemli yanları var. Sağlıkta dönüşüm bu iki unsuru dikkate alıyor. Ancak bir sistemin halk için olduğu bilinmelidir. Yani önce vatandaş gelir. Yani biz programı değerlendirirken yapılan işlerin nihai olarak halka nasıl yansıdığını dikkate alıyoruz. Tam gün vatandaşın hizmet alırken korunmasıyla ilgilidir. Bu salonda bile sağlık hizmeti alırken cebinden para harcayanlar çoğunluktadır. Bazen bir hayat boyu yapılan birikimler örneğin bir kanser vakası durumunda gidebilir. Tam günün temel çıkış noktası vatandaşın korunmasıdır. O halde Tam Gün Yasasını gerçekleştirmek zorundayız. Sosyal bir devlette hastanın cebinden para çıkmasının asla doğru olmadığı kanaatindeyim.

Fiilen tam gün çalışma Sağlık Bakanlığı hastanelerinde gerçekleşmiş durumda. Bakanlıktaki hekimlerin bugün itibariyle tam gün çalışma oranı yüzde 74'tür. Yani fiilen tam gün başladı. Peki sıkıntı nerede? Üniversite hastanelerinde durum nedir? Hocalarımızın bir kısmının muayenehanesi var. Geri kalanlar da özel muayene-ameliyatla üniversitelerde yapıyor. Ben bunu doğru bulmuyorum.”

 

“VATANDAŞLAR HAKKANİYETLİ BİR SAĞLIK HİZMETİ ALMALI”

 

Özel muamele nedeniyle doktorların verimliliği azaldığını, diğer hekimlerin üzerine de iş yükü bindiğini belirten Sağlık Bakanı Akdağ, bu konuda adaletin ve hakkaniyetin sağlanması gerektiğini kaydetti. Tam Gün Yasası'nın mesai sonrasında da kamuda çalışan doktorlara ilave ek ödeme getirdiğini bildiren Bakan Akdağ, “Bir üniversite hocası için de uzmanlar için de toplumun ortalamalarıyla kıyaslandığında oldukça makul üst sınırlamalar getiren kazanma imkanları ortaya koyuyor, ciddi ölçüde hasta yükünün altına girmek şartıyla. Vatandaşın hekim seçmek özgürlüğünü çok önemsiyoruz ama tüm vatandaşların hekimini seçmesini önemsiyoruz, sadece cebinde parası olan vatandaşların değil. Devlet hastanesiyle ya da üniversite hastanesiyle birlikte özel muayenehane imkanı olan kişilere hizmet verilmesini kolaylaştıran, cebinde parası olmayanları mağdur eden bir sistem olarak karşımızda duruyor. Bunun değişmesi lazım. Hekimlerin ürettikleri emeğin karşılığını adaletli bir şekilde onlara verirken, vatandaşların da hakkaniyetli bir sağlık hizmeti almasını sağlamalıyız” diye konuştu.

Bakan Akdağ, temelde birleşmek kaydıyla detayların tartışılabileceğini ve sağlık çalışanlarının lehine bir yasa oluşturulabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Bakan Akdağ’ın konuşmasının ardından  panele geçildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp. Fak. Ana Bilim Dalı Üyesi, Sağlık-Sen Bilim Kurulu Başkanı ve İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Samastı’nın oturum başkanlığını yaptığı panelde,  Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Sur, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ABD Üyesi Recep Öztürk, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kayıhan Pala ve TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Mehmet Nil Hıdır panelist olarak Tam Gün Yasası hakkındaki görüşlerini sundular.

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, paneli sonuna kadar takip ederek notlar aldı. Bakan Akdağ, panelin sonunda yeniden kürsüye çıkarak, kendisine yöneltilen bazı soru ve eleştirileri cevaplandırdı.

Panel, Genel Başkanımız Mahmut Kaçar’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi. Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Sağlık-Sen olarak düzenlediğimiz Tabip ve Toplum Gözüyle Tam Gün’e Bakış panelinde yasanın sahiplerini ve farklı düşünenleri demokratik bir zeminde buluşturduklarını belirterek “Panelin sonuçları itibariyle,özelde sağlık çalışanlarına,genelde halkımıza hayırlar getirmesini diliyorum” dedi. Paneli sonuna kadar takip eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a ve tüm katılımcılara teşekkür eden Genel Başkan, Sağlık-Sen’in sorunların çözümü noktasındaki sendikal duyarlılığının her alanda devam edeceğini kaydetti.

 

Diğer fotoğraflar için tıklayın.

 

  • PAYLAŞ :