Adalet, Süresiz Sözleşmeye “Dur” Diyen Sendikal Mücadeleyi Haklı Buldu
23 Ekim 2020, Cuma

Diyanet-Sen’in süresiz sözleşmeli (4/b’li) personel için kazandığı davanın, süresiz sözleşmeli sağlık çalışanları için verilen mücadelenin haklılığını ortaya koyduğunu dile getiren Sağlık-Sen Genel Başkan Semih Durmuş, “Süresiz sözleşmeli personellerin yaşadığı hak kayıplarının önüne geçmek için mücadelemizi her alanda sürdürüyoruz” dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş yaptığı açıklamada, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/b maddesine tabi olarak çalışan süresiz sözleşmeli personelin yaşadığı hak kayıplarını her defasında gündeme getirmekteyiz. 663 sayılı KHK’nın 45/A maddesine (3+1) tabi çalışanlar, madde hükmü gereği 3 yıllık çalışma sürelerini doldurduktan sonra talepleri üzerine kadroya geçme hakkına sahip iken ne yazık ki bahsi geçen bu hak, aynı işi yapan ve aynı yerde çalışan süresiz sözleşmeli (4/b) personellere verilmemektedir. Hâlbuki Anayasa’nın 10. Maddesinde öngörülen yasa önünde eşitlik ilkesi gereği hukuksal durumları aynı olan çalışanlar aynı işleme bağlı tutulmalı ve farklı pozisyonlarda adlandırılmamalıdır. Bu nedenle Konfederasyonumuz üyesi Diyanet-Sen’in kazanmış olduğu davada özetle; 3+1 şeklindeki sözleşmenin kurum bünyesine alımı yapılacak yeni sözleşmeli personelin modelini belirlediği, getirilen uygulamanın sözleşmeli personel istihdamı yönünden yeni bir statü olmadığı, aynı şekilde hali hazırda görev yapan sözleşmeli personelin de (4/b) bu madde hükmünden yararlanmasını kısıtlayıcı bir hüküm bulunmadığı gerekçelerine yer verilmiştir. Davacı Diyanet-Sen üyesi süresiz sözleşmeli personelin kadroya geçişi sağlanmıştır. Dolayısıyla yaygın adıyla süresiz sözleşmeli olarak bilinen 4/b sözleşmelilerinde 3+1 sözleşmeliler gibi kadroya geçmelerinin önünde bir engel olmadığı ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

"Sürecin Takipçisiyiz”

Sağlık-Sen olarak süresiz sözleşmelilerin kadroya geçmesi için her alanda mücadele ettiklerini vurgulayan Durmuş, “Savunduğumuz davanın haklılığı mahkemeler nezdinde karşılık bulmaya başlamıştır.  Kasım 2020 tarihinde yapılacak olan Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) gündemine de aldırdığımız bu hassas konu ile ilgili sendikamız tarafından farklı şehirlerde açılmış birçok dava olduğunu da belirtmek isterim. Hali hazırda devam eden bu davalara yukarıda bahsi geçen mahkeme kararını da emsal olarak sunduk ve süreçleri yakından takip ediyoruz” açıklamasında bulundu.

PAYLAŞ :