Bilge Sendikacı Mehmet Akif İnan'ı Vefatının Yıl Dönümünde Andık
07 Ocak 2019, Pazartesi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Mehmet Akif İnan’ın, ülkesinin ve milletinin geleceğini dert edinen bir mütefekkir ve şair; aktüel hercümercin yol açtığı düşünsel karmaşa ve tıkanıklığı aşan yazar; “Her eylem yeniden diriltir beni” diyerek idealine hareket kazandıran gerçek bir aydın, erdemli, onurlu ve yiğit bir adam olduğunu söyledi.

Vefatının 19. yıl dönümü dolayısıyla Kızılcahamam’da düzenlenen “Bilge Sendikacı Mehmet Akif İnan’ı Anma” programı”, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Onursal Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Ahmet Gündoğdu, Mehmet Akif İnan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özer, Konya Milletvekili Halil Etyemez, Mehmet Akif İnan’ın kardeşi Ahmet İnan ve Mithat İnan, kızı Banu İnan, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkan yardımcıları, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları ve başkan yardımcıları, Akif İnan’ın arkadaşları, dostları, sevenleri ve sendika eğitim formatörlerinin katılımıyla yapıldı.

Programın açılışında konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, “Yaslasam gövdemi karlı dağlara/ Sonsuz bir uykuya kavuşsam bir gün” diyen Mehmet Akif İnan’ı rahmetle, şükranla andıklarını ifade etti.

ONU UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ, HEP HAYIRLA YÂD EDECEĞİZ

 ‘Erdemliler hareketi’ olarak başlayan sendikal yolculuklarında Akif İnan’ın mirasına sahip çıkarak onu yeni kuşaklara aktarmanın gayreti ve heyecanı içerisinde olduklarını dile getiren Yalçın, “Çabalarımız artarak devam edecektir. Kurucu genel başkanımız olmasının ötesinde köklü bir hareketin lideri olarak hiç unutmayacağımız, unutturmayacağımız, hep hayırla yâd edeceğimiz Mehmet Akif İnan’a bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

GÜNDOĞDU: ÇIĞIR AÇMA ÖZELLİĞİYLE BİR BAKIŞ AÇISINI DA YIKMAK İSTİYORDU

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Onursal Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim-Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Ahmet Gündoğdu, bu tür toplantıların aynı zamanda Mehmet Akif İnan’ı anlama toplantıları olduğuna dikkat çekti. İnan’ın, düş ve düşüncenin peşinde bir mütefekkir, öğrenme ve öğretmek sevdasında öğretmen, giyimi ve kuşamıyla bir çelebi, hak ve adaletin arandığı her yerde bir örgütçü olduğunu kaydeden Gündoğdu, “Bu boyutuyla baktığımızda Akif İnan’ın çığır açan yönünü görüyoruz” dedi.

Akif İnan’ın sendikayı kurarken sancısının çok fazla olduğunu belirten Gündoğdu, şunları söyledi: “Sendikayı kurdu, bir de çam fidanı dikti. Çam fidanı uzun süre toprağın yüzeyinde bekler, hemen büyümez ama yerin altına kök salar. Bu çığır açma özelliği ile bir bakış açısını da yıkmak istiyordu. Eğitim-Bir-Sen’i ve Memur-Sen’i kurarak sadece yakınan ve yazan bir camiadan, yaşayan, taraf olan, yaşatan, yayan bir camiaya geçmenin örgütlenmeyle mümkün olacağına inanıyordu.”

ÖZER: AKİF İNAN’I GENÇLERLE BULUŞTURACAĞIZ

Mehmet Akif İnan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özer, vakıf aracılığıyla Akif İnan’ın kimlik ve kişiliğine, misyonuna uygun faaliyetler yürüteceklerini kaydederek, “Mehmet Akif İnan, bir kültür ve eğitim adamıydı. Vakfımız da bu misyonu gerçekleştirecek ve Akif İnan’ın değerlerini toplumla, gençlerle buluşturacaktır” şeklinde konuştu.

ETYEMEZ: İNAN, GÜNÜMÜZDE ÖRNEĞİNE AZ RASTLANAN BİR KİŞİLİK

Konya Milletvekili Halil Etyemez, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in fikir babası, kurucusu ve manevi lideri Akif İnan’ın yazarlığı, şairliği, sendikacı kimliği, hocalığı ve fikirleriyle gönüllere hitap eden ender bir kişilik olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Şair ruhu, mücadeleci hayatı, sendikal hayatındaki sağlam duruşu, edebiyatçı kişiliği, maarif davasında idealist bir muallim, İslam âleminin derdini dert edinen, günümüzde örneğine az rastlanan bir kişilik; eşsiz bir dava insanı olduğu gibi dava insanı yetiştirmek için çaba sarf eder, onlara sorumluluk yüklerdi. Mehmet Akif İnan bu yönleriyle tam bir ağabeydi. Haksızlığa tahammül etmezdi.”

AHMET İNAN: BU SALONDA BULUNAN HERKES AĞABEYİMİN ÖZ KARDEŞİDİR

Mehmet Akif İnan’ın kardeşi Ahmet İnan, salonda bulunan herkesi ağabeyinin öz kardeşi olarak gördüğünü ifade ederek, “O hem şair hem mütefekkir ama gerçek anlamda bir ağabeydi. Dünya nimetini kendisi için hedef kabul etmedi, sadece davası için çalıştı. Mal ve makam peşinde koşmadı. Kurmuş olduğu sendika ve onu takip eden gençler bugün bizlere ümit veriyor. Bıraktığı eserler gençlere ışık tutuyor” şeklinde konuştu.

BANU İNAN: VEFALIYDI, HAKKI GÖZETİRDİ

Mehmet Akif İnan’ın kızı Banu İnan, babasının vefalı, adanmış biri olduğunu ifade ederek, “Gençlere önem verirdi. Hakkı gözetirdi. Vefalı, adanmış bir düşünce insanıydı. Çok asil, olgun, vakur ve mert bir duruşu vardı. İnsan ilişkilerinde saygı çerçevesinde, iyi niyetli ve yardımsever olmayı öğu?tlerdi” dedi.

ARSLAN: AKİF İNAN’IN MİRASINA SAHİP ÇIKILDIĞINI GÖRMEK BENİ MUTLU EDİYOR

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Mehmet Akif İnan’ı tanıma ve onunla çalışma imkânı bulduğunu dile getirerek, “Ondan çok şey öğrendim. Eğitim-Bir-Sen’in Akif İnan’ın mirasına sahip çıktığını görmek beni mutlu ediyor. Bundan dolayı Genel Başkan Ali Yalçın’a, ekibine ve Mehmet Akif İnan Vakfı yöneticilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

MENGÜŞOĞLU, AKİF İNAN’IN DÜNYAYA, İNSANLIĞA BAKIŞINI VE AHLAK ANLAYIŞINI ANLATTI

Yazar ve Şair Metin Önal Mengüşoğlu, Akif İnan ile ilgili anılarını anlatarak başladı konuşmasında, İnan’ın dünyaya, insanlığa bakışını ve ahlak anlayışını yazılarından ve şiirlerinden alıntılar yaparak anlattı.Akif İnan’ın dostlarından Kemal Yazıcı da anılarını katılımcılarla paylaştı.

“MEHMET AKİF İNAN BAŞARI ÖDÜLLERİ” PROGRAMI DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN PROTOKOL İMZALANDI

Programın sonunda, Memur-Sen Konfederasyonu ve Mehmet Akif İnan Vakfı arasında her yıl “Mehmet Akif İnan Başarı Ödülleri” programı düzenlenmesine ilişkin protokol imzalandı.

AKİF İNAN, MEMLEKETİ ŞANLIURFA’DA DUALARLA ANILDI

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa 1 No’lu Şube, Mehmet Akif İnan’ın vefatının 19. yılı dolayısıyla bir anma programı düzenledi. Harran Kapı Mezarlığı’nda, Şube yöneticileri, AK Parti İl Başkanı Bahattin Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeynel Abidin Beyazgül, Mehmet Akif İnan’ın kardeşi Ahmet İnan, Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Ünlü, çok sayıda kurum amiri, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve üyelerin katıldığı programda konuşan Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Mehmet Akif İnan’ın kurduğu sendikanın, “Kim demiş her şeyin bitişi ölüm/Destanlar yayılır mezarımızdan” mısralarını doğrularcasına destanlar yazmaya devam ettiğini söyledi. Coşkun, “Sendikacılığın yeni bir bakış açısı kazanmasına öncülük eden fikir ve eylem adamını, Mehmet Akif İnan’ı rahmetle ve özlemle anıyoruz” dedi.

PAYLAŞ :