Asımın Nesli, Mehmet Akif’in Hayaliydi
26 Aralık 2017, Salı

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, vefatının 81. sene-i devriyesinde ‘Ufkumuzu Aydınlatanlar’ söyleşisinde anıldı. Programda konuşan Memur-Sen ve Sağlık-Sen Genel Başkan Danışmanı Halit Ortaköy, Mehmet Akif Ersoy’un hayatına dair anekdotlar aktardı.

Mehmet Akif Ersoy’un kendisini, vatanına ve milletine adamış büyük bir şahsiyet olduğunu söyleyen Halit Ortaköy, Akif’in hep bir Asım’ın nesli hayali olduğunu kaydetti. Mehmet Akif’in Asım’ın neslini; iman, irfan, fazilet ve bilgi ile donanmış, karakterli, ahlaklı, kişilikli, vatanına, milletine ve dinine sahip çıkan bir gençlik olarak tanımladığını belirten Ortaköy, Asım’ın nesli kavramının Mehmet Akif Ersoy ile özdeşleştiğini dile getirdi. Ortaköy,  Mehmet Akif’in gençlerin batının kültür ve değerlerinden şiddetle kaçınmasını savunduğunu da belirtti.

Teşkilat-ı Mahsusa’nın, gençliğinde Mehmet Akif Ersoy’daki cevheri keşfederek bünyesinde görevlendirdiğini aktaran Halit Ortaköy, Osmanlı’nın son zamanlarında Arap yarım adasında yaşanması muhtemel isyanları önlemek için Akif’in çalışmalar yaptığını söyledi.  Ortaköy, bu çalışmalarından dolayı Mehmet Akif’in Arap yarım adasında da sevildiğini ve sayıldığını ifade etti. “Mehmet Akif yaşadığı dönemi şiirlerinde ve makalelerinde çok iyi yansıtmıştır” diyen Ortaköy, “Akif, o dönemde yaşananları edebi bir dille en iyi şekilde anlatıyor, Çanakkale Şehitleri’ne şiiri bunun en büyük örneğidir” dedi.

Milli Mücadele’nin manevi cephesine Mehmet Akif Ersoy’un büyük katkı sağladığını ifade eden Ortaköy, Milli Mücadelede, silah kadar Mehmet Akif’in yazdığı metinlerin de önemli olduğunu söyledi.  Ortaköy, Mehmet Akif’in Milli Mücadele sürecinde cephelerin arkasındaki fikir ve heyecanın oluşmasına büyük katkı sağladığını belirtti. Yaşadığı zorluklar nedeniyle Mehmet Akif’in Mısır’a gittiğini aktaran Ortaköy, Akif’in Mısır’da en iyi arkadaşının Ekmeleddin İhsanoğlu’nun babası Yozgatlı İhsan Efendi olduğunu ifade etti. Vatan hasretiyle Akif’in İstanbul’a geri döndüğünü söyleyen Ortaköy, ömrünün son zamanlarını burada geçirdiğini aktardı. Ortaköy, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un vefatının ardından ailesinin yaşadığı sıkıntıların bir ibret vesikası olarak tarihe not düşüldüğünü ve bize çok zor şartlarda önderlik eden büyüklerin emanetlerine sahip çıkma noktasındaki ihmallerimizin düşündürücü olduğunu söyledi.

PAYLAŞ :