Yıpranma Payında Son Aşamaya Gelindi
30 Ocak 2017, Pazartesi

Genel Başkanımız Metin Memiş, sağlık çalışanlarının sorunları ve çözüm önerilerini iletmek, gündemdeki konuları değerlendirmek üzere Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ı ziyaret etti.

Geçtiğimiz günlerde TBMM’den geçen Anayasa Paketi’nin büyük ve güçlü Türkiye’nin önünü açacağını söyleyen Memiş, çift başlı yönetim sistemlerinde yaşanan aksaklıkların ortadan kalkacağını belirtti. 

Memiş, “Küresel güçlerin yönettiği ve yönlendirdiği bir ülkeden, bağımsız ve güçlü bir Türkiye'ye doğru hızlı adımlarla koşan bir ülke haline geldik. Bu süreçte içerden ve dışarıdan ihanet odakları boş durmuyor ve Büyük Türkiye idealinin önüne engeller çıkarıyor. İşte bu noktada istikrarlı bir ülke olma yolunda yapılan anayasa değişikliği ile iç ve dış mihraklara karşı özgün bir duruşun yolu açıldı. Yapılan değişiklerle istikrarlı ve geleceğe daha emin adımlarla ilerleyen bir Türkiye inşa edilecektir. Bizler güçlü bir Türkiye, bağımsız ve özgür bir gelecek istiyorsak bu değişikliklere destek vermeliyiz.” şeklinde konuştu. 

SİYASİ İSTİKRAR, BÜYÜMENİN ÖNÜNÜ AÇAR    
Genel Başkanımız Memiş, yapılan değişikliklerin bürokrasideki engelleri kaldıracağını, Milli İrade’nin tam anlamıyla yasama, yürütmeye yansıyacağını ifade etti. Genel Başkanımız Memiş, “Yapılan değişiklikler siyaset arenasında rejim tartışması gibi gösterilerek sulandırılıyor ve esas mesele gözden kaçılıyor. Türkiye 15 yıldır büyüme grafiğini yükseltiyor ve çıtayı üst noktalara taşıyor. Bu büyümeyi kaldıramayan sistemi düzenlemek, daha işlevsel bir hale getirmek büyümeyi ve istikrarı beraberinde getirir. Türkiye büyürse çalışanların ekmeği de büyür, emeğine verilen değer de büyür. Bu noktada bizler bu büyümeye destek vermeli ve emeğimize, ekmeğimize sahip çıkar gibi sahip çıkmalıyız.” dedi.

YIPRANMA PAYI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EN DOĞAL HAKKIDIR
Sağlık-Sen'in Yıpranma Payı konusunda kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Memiş, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık çalışanlarına 5 yıllık çalışma süresine 1 yıllık yıpranma payı sözünü aldığımız günden bugüne yıpranma payı konusunun, sağlık çalışanlarına faydalı olacak şekilde hayata geçmesi için çaba gösteriyoruz. Daha önce ortaya atılan nöbete dayalı yıpranma payını kabul etmeyeceğimizi belirtmiştik. Bu talebin sahanın ihtiyacını karşılamayacağını, beklentilerden uzak olduğunu ifade ettik. Yıpranma payı konusu sağlık çalışanlarının en doğal hakkıdır. Bu sebeple artık çözüme kavuşmasını istiyoruz.” dedi.

Genel Başkanımız ayrıca, mesleki mali sorumluluk sigortasının bütün sağlık çalışanları için de yapılmasını istedi. 

ŞİFA DAĞITAN ELLER CANINDAN OLMASIN
Genel Başkanımız, sağlık çalışanlarının görev başında uğradığı şiddetin artık son bulması gerektiğini söyledi. Memiş, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet her geçen gün artıyor ve akıl almaz şekillerde cereyan ediyor. Geçtiğimiz günlerde Bursa'da yaşadığımız bir olay, kanımızı dondurdu. Bir sağlık çalışanının boğazına bıçak dayandı. Sağlıkta şiddette artık bıçak boğaza dayanmıştır. Sizin, “Sağlık çalışanına kalkan el, Sağlık Bakanlığı’na kaldırılmıştır” sözünüzü önemsiyor, sağlıkta şiddetin önlenmesi için atılacak ciddi adımlarla sağlık çalışanlarının arkasında olacağınıza inanıyoruz. Şiddet uygulayanların sağlık hizmetlerinin SGK tarafından değil cebinden karşılanması, hastane ve acil servis girişlerine X-RAY cihazı konulması, şiddet uygulayanların ağır ceza suçundan yargılanması ilk etapta acilen hayata geçirilmelidir. Sağlık çalışanları şifa dağıtırken canından olmasın diyoruz. ”

PERFORMANS SİSTEMİNDEN ARTIK PERFORMANS ALINAMIYOR
Tüm sağlık çalışanlarını adil bir şekilde kapsayan bir döner sermaye sistemine geçilmesi gerektiğini söyleyen Genel Başkanımız Memiş, "İlk kurgusu itibariyle sağlık çalışanlarına faydalı olması gereken performans sisteminin ciddi sorunlar ortaya çıkardığını görüyoruz. Bu sorunlar beraberinde mağduriyetler getirmektedir.  Performans sisteminden artık performans alınamıyor.  Bu mağduriyetlerin giderilmesi için ilk etapta dağıtılabilir döner sermaye oranının artırılması, döner sermaye üzerinden yapılan ödemelerin azaltılması ve bazı giderlerin genel bütçeden karşılanması gibi seçenekler hayata geçirilmelidir. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız çalıştayla konuyu detaylı bir şekilde ele aldık ve sonuç bildirgesinde  bu sorunların çözümüne yönelik önerilerimizi ortaya koyduk.” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI EMEKLİ OLDUĞUNDA DA RAHAT ETMELİ
Genel Başkanımız Metin Memiş, “Bireysel Emeklilik sisteminin hayata geçeceği Nisan 2017’ten itibaren maaşlardan kesilecek olan 100 TL’lik Bireysel Emeklilik Katkı Payı’na devletimizin verdiği 25TL’lik katkıya, Sağlık Bakanlığı’nın 25 TL’lik ek katkı sağlamasını istiyoruz. Bu katkı ile sağlık çalışanlarımızın emekli olduklarında da daha iyi bir yaşam standardı yakalamasını istiyoruz.” dedi. 

AKADEMİK SENDİKACILIĞA ÖNEM VERİYORUZ
2014 yılında Sağlık ve Sosyal Politikalara katkı sağlamak için SASAM'ı kurduğumuzu ifade eden Genel Başkanımız Memiş, "SASAM ile akademik sendikacılık terimini sektöre kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet alanında yaşanan sorunları çözümünde akademik bir dil ve yöntem ile yaklaşıp sahanın sorunlarını çözüme kavuşturmayı hedefliyoruz. Özellikle bugünlerde Beden Kitle Endeksi Projesi, Sağlık Okuryazarlığının Pilot Uygulama ile hayata geçirilmesi, Sağlık sisteminin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar ve Türkiye Sağlık Sistemi İzleme ve Değerlendirme Raporu'nun hazırlanması gibi projeler üzerine çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın bu çalışmalara gereken önemi verdiğini biliyor ve desteğini bekliyoruz.”

BAKAN AKDAĞ: YIPRANMA PAYINDA SON AŞAMAYA GELDİK
Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası olarak Sağlık-Sen'in talep ve önerilerini son derece önemsediğini ifade eden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği Yıpranma Payı konusunda son aşamaya gelindiğini söyledi. Yıpranma Payı'nın tüm sağlık çalışanlarını kapsayıcı şekilde hayata geçmesi için yetkili kurullarda fikirlerini ifade ettiğini söyleyen Akdağ, ekonomi yönetimini razı ederek bu konunun sonuçlandırılacağını söyledi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda tedbirlerin artırılacağının da altını çizen Akdağ, Sağlık-Sen tarafından önerilen hastane girişlerine X-RAY cihazı konulmasının da şiddetin yoğun olarak gözlemlendiği yerlerde pilot şekilde uygulanmaya başlanabileceğini söyledi. Yalnızca hekimler için değil tüm sağlık çalışanları için mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırılmasına da olumlu yaklaştıklarını ifade eden Akdağ, konuyu değerlendireceklerini söyledi. Sağlık alanında bu yıl Maliye Bakanlığı tarafından verilen onay doğrultusunda 12 bin alım yapılacağını ancak bunun 20 bine çıkarılması için görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

PAYLAŞ :